Dementievriendelijke uitvaartzorgdementievriendelijke-uitvaart-ermelo-putten-harderwijk-mireille-schram

Uitvaartverzorgers komen steeds vaker in aanraking met nabestaanden met dementie. Daarom is een methode voor dementievriendelijke uitvaartzorg ontwikkeld, die wordt ondersteund door Alzheimer Nederland.

Mireille Schram uitvaartzorg is een van de eerste uitvaartverzorgers in de regio Noordwest-Veluwe die in mei 2018 het certificaat ‘Dementievriendelijke Uitvaartzorg’ in ontvangst mocht nemen.

Wat is dementievriendelijke uitvaartzorg?

Jet heeft dementie. Haar man Joop is net overleden. Er zijn momenten dat Jet begrijpt wat er aan de hand is, maar meestal vindt ze het vooral erg gezellig, al die visite. Haar kinderen vinden het een lastig dilemma, want: ‘Moeten we het haar wel steeds vertellen? En betrekken we haar bij de uitvaart?’
 
Negen van de tien keer kunnen mensen met dementie op een liefdevolle manier bij de uitvaart worden betrokken, áls ze dat willen. Zodat niemand wordt buitengesloten en alle nabestaanden – ondanks het verdriet – een goed gevoel overhouden aan het afscheid.

Waarom dementerenden betrekken?

·       Cognitieve processen zijn verstoord maar uiting van emotie is onveranderd
·       Nog deelnemen aan het leven
·       Gezamenlijke ervaring
·       Voorkomen van ‘dubbel verlies ervaring’ (en dubbel verdriet)
·       Sociaal belang

Werkwijze dementievriendelijke uitvaart

In overleg met u als nabestaande(n) en/of familie, bekijken we hoe we de demente nabestaande(n) het beste kunnen betrekken. Door een specifieke ‘dementievriendelijke’ manier van communiceren, wellicht een kleine aanpassing in de (volgorde) van activiteiten of de afscheidsbijeenkomst, kunnen ook dementerenden op een respectvolle, waardige manier worden betrokken bij de uitvaart.
 
Het vereist soms wat geduld, maar met een stukje extra tijd, aandacht en zorg geven we nabestaanden met dementie een rol die past bij hun situatie. Zodat u als nabestaande of familie wordt ontlast, en iedereen persoonlijk – op zijn of haar manier – afscheid van hun geliefde of naaste kan nemen. Want dat kán. Echt.

Samen dementievriendelijk

Het aantal mensen met dementie neemt in rap tempo toe. Op dit moment zijn er zo’n 280.000 mensen in Nederland met dementie. En naar verwachting worden dat er komende jaren alleen maar meer.* Omgaan met dementerenden is soms makkelijker dan u wellicht denkt. Heeft u in uw nabije omgeving te maken met deze ziekte? Bekijk de tips of volg de training op www.samendementievriendelijk.nl.
 
En wilt u meer weten over dementievriendelijke uitvaartzorg? Wat ik daarin voor u kan betekenen? Neem gerust contact op.
 
*Bron: Juli 2019 – Stichting Alzheimer Nederland