Van lezing… naar koffie & cake

Blog april 2017

Blog_april_koffie_cake_uitvaart_ermeloOnwennig zit ik – met nog vijftien andere dames en heren – in een zaaltje van een plaatselijke vereniging ergens in den lande. Prima koffie en een roomboterkoekje. Stiekem dacht ik dat een plakje cake een grappig verwijzend gebaar zou zijn geweest. Want, vandaag hebben we het over uitvaarten. Een collega van een andere onderneming start de PowerPointpresentatie en in het volgende uurtje worden we geïnformeerd over een stukje geschiedenis, de kosten van een uitvaart en dat tegenwoordig heel veel mag. Stil is het in het verenigingszaaltje. Doodstil. “Zijn er vragen?” Mijn presenterende collega kijkt de gasten aan. Aarzelend een vinger, daarna nog een. Allemaal algemene praktische vragen zijn het. We krijgen het adres, nog wat gegevens van de onderneming van mijn collega en wat stilletjes verlaten we de zaal.

Ik heb een ‘oeps’ momentje. Zou het dan zo moeten? Is dit hoe mensen over uitvaarten geïnformeerd willen worden? Gezien de opkomst durf ik dat te betwijfelen. Er begint wat te borrelen…

Een aantal maanden later geef ik met gepaste trots de eerste ‘Koffie & Cake’ bijeenkomst. De gastvrouw heeft zeven buurtjes, vriendinnen en familieleden thuis uitgenodigd. Er staan etagères met nootjes, olijven, kaas en ander lekkere hapjes op de salontafel en de sfeer is gezellig. Ontspannen. Als ik een stapeltje kaartjes op tafel leg en me voorstel, heb ik de volle aandacht. Mijn opening: ”Niemand praat graag over de dood. U wel?” blijft hangen. De gastvrouw deelt direct haar mening over de tv-commercial van een grote uitvaartonderneming. U kent ‘m wel: de reclame met Adelheid Roosen, die zegt dat we ‘allemaal doodgaan’. En dan is het ijs gebroken. De empathie die ze gezamenlijk blijken te delen voor de andere reclame: van de meneer die zijn dochter belt met de vraag welke jurk mama het mooiste vond en aan moet. Prachtig. Iedereen vindt er wat van.

En zo zitten we bijna anderhalf uur met elkaar over het laatste afscheid te kletsen. Veel van de vragen zijn praktisch. Wat kost een kist, moet ik sparen, ik heb nu een verzekering maar dekt die wel, moet je de koffiekamer huren, waar mag ik uitgestrooid worden en hoe heet wordt een crematieoven. Blijkbaar zijn dit dan ongeveer de vragen waar het om gaat. Hoe mooi is het, dat je de antwoorden op deze vragen kan krijgen in een prettige omgeving? In een kleine groep die je vertrouwt en waar je jezelf open durft te stellen?

Ik knabbel aan een kaasstengel en luister naar de ervaringen. Wat is het toch mooi mensen op deze manier te informeren over een laatste afscheid. De Koffie & Cake bijeenkomst. Ik ben een tevreden uitvaartbegeleider.

Wilt u ook een Koffie & Cake bijeenkomst organiseren? Of wilt u informatie hierover? Laat het me weten!

Met warme groet, Mireille

• Lees meer blogs