Herinneringen voor later

Blog december 2018

December is natuurlijk de lichtjesmaand, vol magische decembermomenten: De spanning en vreugde rondom Sinterklaas, de gezellige familiemomenten rond – misschien wel een witte– kerst, oudejaarsavond…
 
Maar mijn gedachten gaan in de decembermaand ook uit naar iedereen die een dierbare moet missen. Op verjaardagen, tijdens vakanties en feestdagen is het gemis veelal meer voelbaar dan anders. De lege stoel. De vele herinneringen. En wat kun je daar dan soms tegenop zien.
 
Ik denk terug aan de vele nabestaanden waarmee ik het afgelopen jaar een afscheid heb mogen verzorgen. Persoonlijke uitvaarten met nog persoonlijkere rituelen waarmee we de plechtigheid, herdenking en /of dienst inhoud en diepte hebben gegeven. Kleine of grote handelingen die betekenisvol waren, troost gaven.
 
Ik denk aan hen terug en vraag me af hoe zij de feestdagen gaan ervaren. Ik hoop dat er veel mooie herinneringen zijn, want bij het verlies van een dierbare is dat je meest waardevolle bezit. Herinneringen zorgen ervoor dat je altijd verbonden blijft.
 
Laat de decembermaand – en elke dag in 2019 – een uitgelezen kans zijn om samen nieuwe herinneringen te maken. Te genieten van de kleine dingen, mooie momenten en van elkaar. Doe het nu, wacht niet tot later. Want als later eerder komt, is het te laat….
 
Met dat in mijn gedachten: alle goeds voor 2019!

Met warme groet, Mireille

• Lees meer blogs