begrafenis-ermelo-paarse-vlinder-vlindersluitingViolet met gele stippen

Blog juli 2018

Elke dag, als ik bij haar en haar moeder kom, zie ik de vorderingen. Met veel zorg en aandacht heeft ze de dagen voor de uitvaart de houten vlinder* geverfd. Violet, omdat het zijn lievelingskleur was. En de gele stippen? ‘Nou, die zijn gewoon mooi!’

Op de dag van de uitvaart is de verf op de vlinder droog. Met een serieus gezicht zegt ze dat-ie klaar is. ‘Mag het dan nu Mireille?’ We staan naast de kist van haar papa, noemen nog eenmaal zijn naam en leggen zachtjes de deksel erop. Nu is het haar beurt. Haar houten vlinder is een sluiting om de kist mee te sluiten. Ze doet het zorgvuldig, liefdevol… Draaien, draaien, draaien.

Violet met gele stipjes. De houten vlinder staat nu op het voeteneinde van haar papa’s kist. Aan het handvat hangen we een violetkleurige ballon, de familie begeleidt de kist het huis uit. Ik sta bij de rouwauto en zie een dapper klein meisje. Haar handjes geklemd om een handvat, de wapperende ballon en de violet-met-gele-stippen-vlinder.

Ik slik, en slik nog een keer. Straks op de begraafplaats, vlak voordat haar vaders kist in het graf zal dalen, zal ze de vlinder van de kist afhalen. De vlinder gaat mee naar huis, waar ze het op een kandelaar zal draaien. In de kandelaar zit een waxinelichtje, zo biedt het haar een klein beetje troost op de dagen dat ze het nodig heeft. Het kaarsje zal met feestdagen, op de geboorte- en sterfdatum van haar papa en alle andere momenten, haar gedachten vangen.

Niemand kan haar haar vader terugbrengen, ze is verdrietig maar ook sterk. Samen met haar mama gaat ze het wel redden. Met het wapperende lichtje bij de violet-met-gele-stippen-vlinder…
 
*De grote houten vlindersluiting wordt vaak gebruikt (en versierd) door kinderen. In plaats van de standaard knop om de kist mee te sluiten, wordt de vlinder – beschilderd of onbeschilderd – gebruikt. Na het afscheid kan de vlinder als herinnering mee naar huis.

Met warme groet, Mireille

• Lees meer blogs